Portret Jefri

De lange zoektocht van Jefri

Jefri (11) uit Indonesië 

Wanneer hij voetbalt met zijn beste vriend, vergeet Jefri even alles om hem heen. 

Jefri is tweebenig: met links en rechts speelt hij de bal over met zijn vriend, Oltra. Een bijzondere kwaliteit voor een voetballer. En zeker voor Jefri want zijn rechterbeen is veel minder ontwikkeld dan zijn linker. Net als zijn rechterarm en -hand. Die kan hij nauwelijks gebruiken en hangt vaak slap langs zijn lichaam.

Als hij voetbalt hindert hem dat niet. Op andere momenten des te meer. Want Jefri wordt door buurtgenoten vaak genadeloos gepest. Zelfs zijn oudere broers en sommige familieleden doen mee aan die vreselijke pesterijen.

Dat maakt Jefri ontzettend boos. Hij scheldt, schreeuwt terug en slaat van zich af. Maar het gepest maakt hem vooral diep verdrietig. Door zijn tranen ziet Jefri dan nog maar één uitweg: het bos invluchten, weg van zijn belagers.

Houvast

Zijn moeder Anas voelt de pijn van Jefri. Het is een raadsel voor haar waarom zijn rechterbeen, arm, – en -hand zich niet ontwikkelen. Evenmin weet ze hoe ze de handicaps van haar zoon kan oplossen.
Anas herinnert zich hoe Jefri pas laat leerde staan en lopen. En dat hij daarbij altijd houvast nodig had, aan de muur bijvoorbeeld.

Inmiddels kan Jefri lopen zonder die ondersteuning. Maar zijn rechterhand kan hij nog altijd niet gebruiken. En de voortdurende pesterijen drukken zwaar op hem. Voor veel dagelijkse dingen, zoals aankleden en naar het toilet gaan, is hij afhankelijk van de hulp van zijn moeder. Daar maakt hij zich zorgen over. Wat als zij hem later niet meer kan helpen?

Op school wordt hij gelukkig niet gepest. Dankzij zijn leraar, die Jefri’s klasgenoten vertelde over zijn lichamelijke handicap.

Antwoorden voor Jefri

Maar wat is er nou precies aan de hand? En kan er iets gedaan worden aan die handicap? Anas zoekt al 11 jaar naar antwoorden voor Jefri. Maar een onderzoek door een specialist in het ziekenhuis kan ze niet betalen. Het gezin met vier kinderen moet zien rond te komen van minder dan €2 per dag.

Duidelijkheid lijkt nu binnen handbereik te zijn, want medewerkers van Karya Murni, onze partnerorganisatie in dit deel van Indonesië, kwamen kort geleden in contact met het gezin. De oorzaak van Jefri’s handicaps wordt nu eindelijk serieus onderzocht. Worden ze veroorzaakt door een hersenbeschadiging? Met de uitkomst van het onderzoek stelt Karya Murni een revalidatieplan op voor Jefri. Hij en zijn moeder krijgen dan de steun op maat die het gezin nodig heeft. Jefri en Anas staan niet langer alleen.

Jefri hoopt vurig dat zijn hand, arm en been nu beter zullen worden. Dan hoeft hij niet afhankelijk te blijven van zijn moeders hulp. En dan kan hij later zijn droom waarmaken: het leger in. Strijden, dat kan hij in ieder geval al.

Help kinderen zoals Jefri nu en geef ze een kans op een betere toekomst.

Doneer nu