Gefeliciteerd met de geboorte van je kindje, heel veel liefde en geluk!
Als kersverse ouder verwacht je dit soort gelukwensen.
Maar als je baby een handicap heeft, en je leeft op een van de armste plekken van de wereld, is de kans groot dat je iets anders hoort:
“Dit kind is waardeloos. Probeer maar gauw een beter kind te krijgen.”
“Gooi dit kind maar weg. Steek liever je energie in je andere kinderen, die zijn tenminste gezond.”
“Ik ga bij je weg. Ik kan niet de vader zijn van dit kind want in mijn familie komen handicaps niet voor.”
Stel je voor dat je partner, je moeder of de arts in het ziekenhuis dit tegen je zegt. Onvoorstelbaar? Schokkend? Op de armste plekken van de wereld is dit letterlijk de realiteit voor veel ouders van een kind met een handicap.
Geen roze wolk
Moeder en kind krijgen geen zorg en ondersteuning maar worden afgewezen en verstoten. In plaats van blijdschap, liefde en een roze wolk is er voor hun schaamte, schuldgevoel en angst.
Dat komt doordat er een groot gebrek aan kennis is over handicaps, zelfs onder sommige artsen en hulpverleners. Maar ook omdat in de samenleving diepe vooroordelen bestaan over mensen met een handicap. En omdat mensen die in armoede leven, de zorg voor een kind met een handicap simpelweg niet kunnen betalen.
Uit het zicht, zonder uitzicht
Hierom verdwijnen veel kinderen met een handicap uit het zicht. Letterlijk. Ze worden thuis verborgen gehouden, vaak onder slechte omstandigheden en krijgen niet de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. Hun situatie, en die van hun familie, wordt steeds uitzichtlozer.
Doorbreek de spiraal
Samen met onze partners in Afrika en Azië doorbreken we die spiraal en gaan we op zoek naar verborgen kinderen met een handicap. We halen hen uit hun isolement, bieden ze de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben en zorgen dat ze mee kunnen doen in hun samenleving.
Nú beginnen
Voor deze kinderen is het cruciaal dat dit revalidatieproces zo snel mogelijk begint. Want dan zijn hun toekomstkansen het sterkst en hun perspectief op vooruitgang het grootst.
Daarom leiden we met onze internationale partners zorgwerkers op. Gewapend met kennis over handicaps en praktische vaardigheden gaan zij in buitenwijken en dorpjes op zoek naar kinderen die wachten op hulp. Ze steunen de kinderen en hun ouders direct en doelgericht en ze kennen de weg naar professionele gespecialiseerde instanties en zorg.