Zet juist vandaag kinderen met een handicap in het licht

3 december 2024

Door Erik Ackerman (directeur-bestuurder) en Lisanne van der Steeg (beleidsadviseur) van het Liliane Fonds.

Vandaag, op de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking, zijn tienduizenden kinderen met een handicap onzichtbaar. Op de armste plekken ter wereld worden ze verborgen gehouden uit onwetendheid, schaamte en stigma’s. Hun ouders zijn overweldigd door onmacht, kunnen niet thuis voor hun kind zorgen omdat ze moeten werken, én denken vaak dat de handicap een vloek is.

De basisrechten van deze kinderen worden geschonden. Om ze op te sporen, toegang te verzekeren tot zorg, revalidatie of passend onderwijs én te strijden tegen stigma, is samenwerking tussen organisaties in Nederland en in lage- en middeninkomenslanden cruciaal.

Dit kabinet wil precies daarop drastisch bezuinigen. Een kortzichtig en onverantwoord idee, want gelijkwaardige partnerschappen tussen organisaties en landen bevorderen juist een menswaardig bestaan voor de meest kwetsbare mensen, onder wie kinderen met een handicap.

Door over grenzen heen samen te werken, door samen voor kinderen te gaan staan, te pleiten voor inclusieve wet- en regelgeving voor mensen met een beperking ‘hier en daar’, geven we een krachtige stem aan hun rechten. Die collectieve stem is luider en invloedrijker dan die van afzonderlijke organisaties.

Elkaar opzoeken

Het Liliane Fonds ziet in de praktijk dat dit werkt. Door trainingen te geven of technologie en methodologische kennis beschikbaar te stellen en te delen, versterken onze internationale partners in lage- en middeninkomenslanden hun capaciteit en vergroten ze hun kennis.

Zo maakten we met onze partners in Zambia via het Make Way-partnerschap gezondheidscentra beter toegankelijk voor jongeren met een beperking. Dit Make Way-partnerschap is gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Als de financiering van zulke effectieve partnerschappen eindigt, stoppen de positieve veranderingen ook.

Tegelijkertijd delen organisaties in lage- en middeninkomenslanden waardevolle inzichten en innovatieve werkwijzen die zij ontwikkelen in uitdagende omstandigheden. Hilary Tanyanyiwa, directeur van onze partnerorganisatie JF Kapnek uit Zimbabwe, benadrukt het belang van samenwerking: “Door van elkaar te leren, vergroten we de kwaliteit en de impact van ons werk voor kinderen met een handicap. Veel werkwijzen kun je ook elders toepassen, ook op het gebied van efficiënt en duurzaam werken. Daarom moeten we elkaar opzoeken, over grenzen heen.”

Wie betaalt de rekening?

Maatschappelijke organisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika hebben, net zoals organisaties in Nederland, financiële steun nodig om hun werk te kunnen uitvoeren.

Nu wil het kabinet deze organisaties financieel alleen nog ondersteunen als zij 50% van hun inkomsten uit andere bronnen halen. Voor organisaties in lage- en middeninkomenslanden is dat totaal onrealistisch: zij kunnen niet rekenen op particuliere steun, of zelfs van lokale overheden.

Ons klemmende beroep aan het kabinet is: investeer in partnerschappen ‘hier en daar’ en kijk naar de kwaliteit, de impact én het draagvlak van internationale samenwerking.

Zo maken we ons écht sterk voor de meest kwetsbare mensen wereldwijd. Zo voorkomen we dat zij de rekening betalen van rigoureuze bezuinigingen. En zo zorgen we dat wanhopige ouders hun kind met een handicap niet meer hoeven te verbergen.

Dit artikel verscheen vandaag – op Internationale dag voor Mensen met een Beperking- als opiniestuk in het AD.