Mugisha met moeder en Afissa Uwanyuze

Wereldwijde kaartenactie richting Tweede Kamerleden

19 september 2024

Alle 150 Tweede Kamerleden ontvingen begin deze week een ansichtkaart via Partos, de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking. Op de kaarten staat een persoonlijke boodschap van mensen die in samenwerking met Nederlandse organisaties de wereld een beetje mooier maken. Wij vroegen vijf mensen die nauw met ons samenwerken, met hun krachtige verhalen het Nederlandse kabinet op te roepen om de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking terug te draaien.

 

Justine Mbabazi Oeganda 

Justine werd buitengesloten vanwege haar handicap. Ze verloor haar hoop in de toekomst. Dat veranderde dankzij mensen die haar kracht zagen en door keihard te werken. “We hebben elkaar nodig om te kunnen groeien. Doordat mensenuit Nederland mij steunden, ben ik nu een onafhankelijke vrouw, een tandarts! 

 

Afolabi Fajemilo Nigeria 

Op zoek naar zorg voor zijn zoon, die een handicap heeft, ontdekte Afolabi een enorm tekort aan goede zorg. Daarom startte hij een organisatie voor ouders van kinderen met een handicap. Het Liliane Fonds was de eerste internationale organisatie die ons vertrouwen gaf. Nu steunen we jaarlijks honderden kinderen met een handicap. 

 

Glory Agho Kameroen 

Glory weet waarom ze bouwt aan een rechtvaardiger samenleving. Ik wilde eerst studeren én een baan hebben, voor ik ging trouwen. In Kameroen is dat ongebruikelijk: veel meisjes moeten trouwen zodra ze 18 zijn. Ik wil helpen die mentaliteit te veranderen. Daarom promoveer ik aan de Radboud Universiteit op kinderrechten en inclusief onderwijs.” 

 

Afissa UwanyuzeRwanda 

Afissa verandert levens.Ik ga langs de huizen, op zoek naar kinderen met een handicap die door hun ouders worden verborgen, uit armoede, schaamte en onmacht. Afissa doorbreekt hun isolement en leidt hen richting de juiste zorg. De vaardigheden om kinderen te begeleiden leerde ik door de steun en expertise uit Nederland. Dat veranderde mijn leven. 

 

Hillary Tanyanyiwa – Zimbabwe 

“Door van elkaar te leren, vergroten we de kwaliteit en impact van ons werk voor kinderen met een handicap”, zegt Hillary van ontwikkelingsorganisatie JF Kapnek uit Zimbabwe. Veel succesvolle werkwijzen kun je zó ook elders toepassen. Ook op het gebied van efficiënt en duurzaam werken. Daarom moeten we elkaar opzoeken, over grenzen heen.