Paralympiër Alice slaat weer raak! Groot interview in Nederlands dagblad

12 september 2024

Van een meisje dat geen toekomst voor zich zag, naar een meervoudige Paralympiër. Dat is samengevat het verhaal van Alice (27) uit Rwanda. In het Brabants Dagblad werd haar verhaal deze week uitgelicht. En hoe? Eerlijk, zoals het is. Over een meisje dat ooit werd gesteund door het Liliane Fonds, maar helemaal op eigen kracht haar leven zelf vormde.

Chris Korsten, journalist en vriend van het Liliane Fonds was aanwezig bij de Paralympische Spelen om verslag te doen voor het Brabants Dagblad. Hij volgde vooral het zitvolleybalteam uit Rwanda. Als enige verslaggever bezocht hij ook al eerder in Rio alle wedstrijden van het zitvolleybalteam van Rwanda op de Spelen van 2016 en 2021 in Tokio. Het resulteerde in een steeds sterkere band tussen hemzelf en de volleybalsters, met name met Alice.

‘Wat me opviel tijdens onze eerste ontmoeting, was haar mentale weerbaarheid in combinatie met het vermogen gebeurtenissen in het leven op waarde te schatten. Dat dwong groot respect af’, schrijft Korsten in zijn stuk. En uiteraard snappen we die woorden heel goed, want Alice heeft nogal wat meegemaakt.

Mislukte operatie

Alice was vier jaar oud toen zij door een mislukte operatie haar rechterbeen kwijtraakte. Gelukkig kwam ze al snel terecht bij onze lokale partnerorganisatie HVP Gatagara, een onderwijsfaciliteit die eveneens fysiotherapie, operaties en hulpmiddelen financiert voor kinderen met een handicap. Ook voor Alice dus. Ze kreeg een prothese die speciaal voor haar gemaakt was. Zo leerde ze opnieuw lopen en kon ze ook naar school gaan. Daar kwam ze als kind tot bloei.

Talent

In de mensen om zich heen vond ze haar steun. In sport vond ze haar passie. Wat bleek? Ze had enorm veel balgevoel en bleek een groot talent te zijn als zitvolleybalster. Uiteindelijk werd ze gescout voor het nationale team en kwam ze in 2016 op de Paralympische Spelen van Rio. En nu dus in Parijs, waar Korsten haar zag schitteren samen met haar teamgenoten.

Persoonlijke, eerlijke gesprekken

De interviews tussen Korsten en de spelers gaan lang niet altijd over de sport en de resultaten, maar veel meer ‘over het dagelijks leven, culturele aspecten, de toekomstdromen en de algehele situatie in Rwanda’. Zo ook over de bruiloft van Alice en haar tweejarige zoontje.

Klik hier om het hele verslag van Korsten te lezen, inclusief over de band die hij met Alice heeft opgebouwd.

Lees het artikel hier