Partnermeeting Kampala

Partnermeeting in Kampala, Oeganda

22 juli 2024

Samen kijken hoe we nóg meer kunnen bereiken

Van 17 tot en met 21 juni hield het Liliane Fonds een partnermeeting in Kampala, Oeganda. Al onze partnerorganisaties uit 16 landen waren hier samen aanwezig. We leerden van elkaar, deelden succesverhalen en keken naar de toekomst: hoe werken we nog efficiënter samen zodat we nog meer kinderen met een handicap kunnen bereiken?

Met in totaal 61 mensen (collega’s van het Liliane Fonds/MIVA en van onze partners uit zestien landen) kwamen we bij elkaar in Kampala voor een vijfdaagse partnermeeting, georganiseerd voor en door onze partnerorganisaties. Het programma was gevarieerd, met partnerbezoeken, workshops, presentaties, discussies en ‘fun’-elementen om elkaar beter te leren kennen.

Informatie en ervaringen delen

Een week lang hadden we de tijd om dieper op onderwerpen in te gaan. We bespraken onze meerjarenstrategie en luisterden naar elkaars meningen en ideeën hierover. Ook de uitvoering van de strategische veranderingen kwam aan bod. Met de partnermeeting wilden we de samenwerking verder verbeteren. Niet alleen tussen het Liliane Fonds en de partners, maar ook tussen de partners onderling. Elke land heeft zijn eigen uitdagingen. Door ervaringen te delen en van elkaar te leren kunnen we ook de kwaliteit van de programma’s verder verbeteren.
“Ik roep iedereen op om open te staan voor verandering. We kunnen het proces niet veranderen als we hetzelfde blijven.”– Lilian, Oeganda

Inclusief op alle fronten

Iedereen was betrokken bij de opzet van deze meeting. Juist onze partners dachten mee over de invulling en ontwikkelden de sessies mee, zodat het programma voor alle deelnemers interessant en relevant was. De locatie moest voor iedereen goed toegankelijk zijn, net als de informatie. Daarom waren er op alle dagen vertalers en gebarentolken aanwezig.

Kijkje in de keuken

In groepen bezochten we drie van onze partnerorganisaties in de omgeving van Kampala: Albinism Umbrella, Uganda National Action for Physically Disabled (UNAPD) and Katalemwa Cheshire Homes (KCH). Zij vertelden over hun programma’s en hun aanpak, de partners uit andere landen deelden hun ervaringen met soortgelijk werk. Een goede manier om nog beter te begrijpen waar de organisaties tegenaan lopen en welke ondersteuning hen kan helpen.

Indrukwekkende sprekers, inspirerende locatie

Eén dag was gereserveerd voor een extern evenement op een andere inspirerende locatie. Karin Boven, de Nederlandse ambassadeur in Oeganda, was hierbij aanwezig. Het thema van de dag was ‘Het bevorderen van de inclusie van gehandicapten in ontwikkeling’.
Een van de sprekers was Olive Namtebi. Zij heeft albinisme en is uitvoerend directeur van Albinism Umbrella. Zij vertelde over haar ervaringen en hield een pleidooi voor zinvolle inclusie van mensen met een handicap: ‘maak van een accountant geen receptioniste om het vakje handicap aan te vinken’. Ook pleitte zij voor meer aandacht voor economisch empowerment. Dat is belangrijk voor de onafhankelijkheid en het zelfrespect van mensen met een handicap.
Dr. Abdul Busuulwa is activist voor gehandicaptenrechten en docent aan de universiteit. Hij vertelde op een indrukwekkende manier over zijn ervaringen als persoon met een zichtbare handicap vanaf zijn geboorte.

Markt voor kennis en contact

Op de kennismarkt lieten de partners op verschillende manieren hun werk aan elkaar zien. Ze gaven een toelichting op hun werk, bespraken gemeenschappelijke uitdagingen en hun successen.
“De echte magie gebeurde in onze gesprekken. We deelden ervaringen, uitdagingen en succesverhalen. Die inspiratie nemen we mee naar huis.” – Samuel, Sierra Leone

Nog meer samen

De reacties van de deelnemers op de partnermeeting waren positief. De goede, inhoudelijke discussies, de inzet en motivatie om de programma’s structureel verder te verbeteren en het enthousiasme om onderling nog meer samen te werken: het is een mooi resultaat van een geslaagde week. We hebben vragen kunnen beantwoorden, van elkaar geleerd en laten zien dat onze partners niet alleen staan in hun werk.