Erik Ackerman in de Filippijnen

Met de voeten in de Filippijnse klei

10 november 2022

Erik Ackerman trad in oktober aan als directeur-bestuurder van het Liliane Fonds. Onlangs bezocht hij de Filippijnen om de werkwijze van het Liliane Fonds in de praktijk te leren kennen. Een terugblik.

“Het was een indrukwekkend bezoek. Ik heb de kracht van het werken voor kinderen met een handicap ervaren maar ook soms de onmacht bij ouders en verzorgers gevoeld.
Ik bezocht onze strategische partner NORFIL, een organisatie die een netwerk van 19 lokale partners aanstuurt. De bevlogen medewerkers van NORFIL hebben veel expertise op het terrein van ‘Community Based Rehabilitation’, het fundament onder onze werkwijze.

Een van de lokale partners is Birthright Educators Foundation. Met steun van het Liliane Fonds helpen zij jaarlijks driehonderd kinderen met een handicap.
Ik bezocht een van hen, een jongen van 17 die een verstandelijke handicap heeft. Hij brengt zijn dagen thuis door, in een van de sloppenwijken van Muntinlupa. Birthright is een programma met hem gestart om zijn potentie te ontwikkelen. Nu is er zicht op vooruitgang: hij krijgt fysiotherapie en wellicht in de toekomst een kans voor dagbesteding. De familie komt uit zijn isolement.

Veelzijdig

NORFIL is een heel actieve, veelzijdige organisatie. Ze doen bijvoorbeeld mee aan ons programma Bodytalk, over Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten. En de organisatie ontwikkelde ook twee unieke programma’s voor kinderen met het syndroom van Down en een telerevaldiatieprogramma.

Wat opvalt is dat NORFIL en de lokale partners zich sterk maken voor goede relaties met de lokale en nationale overheid. Dat zag ik bij ons bezoek aan de Council for Social Welfare. NORFIL is zelf co-voorzitter van hun nationale commissie voor kinderen met een handicap en zo rechtstreeks betrokken bij de ontwikkeling van beleid.
Ook met de National Council for Disability Affairs heeft NORFIL een hechte relatie. Er wordt samen gelobbyd voor een basisuitkering voor mensen met een handicap en voor een goede implementatie van de wet op inclusief onderwijs.

Duurzaam

Ik zag ook dat de gemeentelijke afdeling sociaal welzijn een functionaris heeft specifiek voor mensen met een handicap. Zo bereikt de overheid mensen met een handicap steeds beter. Enkele speciaal onderwijs leraren die aanvankelijk bij onze partners werkten, zijn nu in dienst bij de overheid, bijvoorbeeld een docent gebarentaal.
Alle 19 partners hebben afspraken gemaakt met de lokale autoriteiten over hoe overheid en de partners samen kinderen met een beperking en hun gezinnen gaan ondersteunen. Zo verduurzamen we ons model en vermeerderen we succes, gemeente na gemeente, provincie na provincie.

Ik kijk terug op een inspirerende reis, met veel indrukken en voldoende stof om terug in Nederland verder over na te denken, met mijn collega’s bij het Liliane Fonds. Ik ben nog lang niet uitgeleerd!”