Eric geeft jongeren een stem
Met overtuiging zet Eric Ngabonziza zich in voor de belangen en rechten van jongeren met een beperking. In zijn thuisland Rwanda en daarbuiten, zoals tijdens de Global Disability Summit in Berlijn. Eric is doof: uit ervaring kent hij de hindernissen die iemand met een handicap tegenkomt. “De veerkracht van jongeren met een beperking inspireert me.”
Je zet je in voor participatie van jongeren met een handicap. Waarom?
“Zelf kreeg ik op jonge leeftijd de kans om actief te zijn bij platforms voor mensen met een handicap. Dat hielp me om mijn rechten te begrijpen en het gaf me het vertrouwen om deel te nemen aan de samenleving.”
“Toen ik opgroeide, zag ik de moeilijkheden waarmee jongeren in Rwanda met een handicap worden geconfronteerd om basisdiensten te verkrijgen, zoals onderwijs en gezondheidszorg. En vooral op het vlak van communicatie. Deze realisatie, gecombineerd met de steun en begeleiding die ik ontving van NUDOR (partner van het Liliane Fonds), inspireerde me om mijn belangenbehartiging te verdiepen. Zo raakte ik betrokken bij de Regional Youth with Disabilities Council.
Vertel eens verder, hoe werd je precies pleitbezorger voor jongerenparticipatie?
“In 2019 werd ik vrijwilliger bij UWEZO, een organisatie die zich inzet voor youth empowerment. Ook was ik gebarentaalinstructeur voor de National Union of Disabilities of Rwanda. En recent heb ik mijn belangenbehartiging en betrokkenheid op een breder niveau verder uitgebreid door mijn rol in de Regional Youth with Disabilities Council, dat onderdeel is van het Make Way-programma.”
Zijn je opvattingen veranderd in die periode?
“Absoluut. Door de jaren heen heb ik ervaren hoe complex problemen kunnen zijn waarmee jongeren met een handicap worden geconfronteerd, vooral rond SRGR (seksuele en reproductieve gezondheid en rechten). Mijn perspectief is geëvolueerd; ik onderken nu beter dat belangenbehartiging systemische problemen moet aanpakken, zoals toegang tot onderwijs en SRGR-gerelateerde zorgdiensten.”
Want, wat levert participatie vervolgens op?
“Wanneer jongeren met een handicap actief betrokken zijn bij de besluitvormingsprocessen die daarover gaan, dan leidt dit tot meer inclusieve, toegankelijke en effectieve oplossingen. Vooral op het gebied van gezondheidsdiensten, onderwijs en technologieën.”
Wat inspireert je om je in te blijven zetten?
“Ik word geïnspireerd door de veerkracht en het potentieel dat ik zie in jongeren met een handicap. Toen ik opgroeide, zag ik hoe maatschappelijke barrières de kansen voor veel individuen beperkten, vooral op gebieden zoals SRGR en toegang tot onderwijs. Dit motiveerde me om campagne te voeren voor meer inclusie.”
“Bij de organisaties waar ik werkte, werd ik geïnspireerd door mijn mentoren. En zeker ook doordat ik persoonlijk de strijd zag van jongeren met een handicap. Hun vastberadenheid en veerkracht ten overstaan van de uitdagingen die zij tegenkomen, motiveerden me om betrokken te raken en te werken aan verandering.”
Als we tien jaar vooruitkijken, wat wil je dan hebben bereikt?
“Dan hoop ik een wereld te zien waarin jongeren met een handicap volledige toegang hebben tot de diensten die ze nodig hebben, in alle sectoren; onderwijs, gezondheidszorg, sociaal en levensonderhoud. Mijn doel is om sterke pleitbezorgersplatforms voor inclusie te helpen opbouwen, zodat jongeren met een handicap toegang hebben tot de ondersteuning die ze nodig hebben om gezonde, empowered levens te leiden.”
En op kortere termijn: wat hoop je te bereiken op de Global Disabilty Summit?
“Op de Global Disability Summit hoop ik aandacht te vestigen op de intersectionaliteit van handicap en SRHR. En verschillende strategieën te benadrukken om te pleiten voor de uitdagingen waarmee jongeren met een handicap worden geconfronteerd bij het verkrijgen van SRHR-diensten. Inclusief het aanpakken van gendergerelateerd geweld en het waarborgen van de beschikbaarheid van toegankelijke technologie wereldwijd.”
Wat motiveert je om deze bijeenkomst bij te wonen en wat wordt je rol?
“De kans om jongeren met een handicap te vertegenwoordigen motiveert me, vooral over kwesties die vaak onbesproken blijven, zoals SRHR en gendergerelateerd geweld. De top biedt een uniek platform om deze zorgen te uiten en samen te werken met anderen om praktische oplossingen te vinden.”
“Op uitnodiging van het Liliane Fonds woon ik verschillende panels en discussies bij, vooral rond toegankelijkheid, SRHR en belangenbehartiging. Het Liliane Fonds nodigde me hiervoor uit omdat ze zagen hoe ik in Rwanda pleit voor SRHR en omdat ze geloven dat mijn inzichten kunnen bijdragen aan de discussies rond jongeren met een handicap.”
Kijk je ernaar uit om deel te nemen?
“Ja, ik ben erg enthousiast! Dit is niet mijn eerste internationale top, maar het is de eerste keer dat ik me specifiek richt op handicap en SRHR op zo’n hoog niveau. Het is een geweldige kans om in contact te komen met andere pleitbezorgers en belanghebbenden, te leren over nieuwe initiatieven en bij te dragen aan het wereldwijde gesprek.”