De race naar gelijke kansen
26 maart2025
In Gahanga-sector, onder de felle Afrikaanse zon, verzamelen jonge mannen zich aan de startlijn. Het geluid van draaiende wielen en opgewonden stemmen vult de lucht. Hun fietsen staan glimmend in het zonlicht, terwijl ze fluorescerende hesjes dragen met de letters “CBR.” Deze letters staan voor Community Based Rehabilitation en symboliseren verandering en een toekomst waarin kinderen met een handicap volwaardig meedoen de samenleving. En verandering is nodig, want door stigma’s rondom kinderen met beperkingen sluiten ouders en kinderen zich vaak thuis op, waardoor ze geen toegang krijgen tot gepaste hulp en sociaal en economisch uitgesloten worden.
Vaders van morgen
Terwijl de fietsers hun posities innemen, weten ze dat dit meer is dan zomaar een race. De fietstaxi-race, georganiseerd door de lokale partnerorganisatie Sisters Inshuti z’Abakene in samenwerking met Liliane Fonds, is een uniek initiatief. In plaats van een traditionele sportwedstrijd, koos de CBR-commissie voor een race tussen twee fietstaxi-verenigingen. Het doel? Jonge mannen—de vaders van morgen—sensibiliseren en bewust maken van het belang van inclusie voor kinderen met een handicap.
In Rwanda is het niet ongebruikelijk dat mannen hun gezinnen verlaten wanneer een kind met een beperking wordt geboren, waardoor moeders, naast de full-time zorg, er financieel helemaal alleen voorstaan. Maar door deze race geven deze jonge mannen een teken van betrokkenheid en maken ze het thema bespreekbaar.
De kracht van een hesje
Ook na afloop van de race bleven de fietstaxi-rijders het hesje dragen. Wanneer een klant op de fietstaxi stapt, valt de fluorescerende kleur meteen op. “Wat betekent ‘CBR’?” vragen velen nieuwsgierig. En zo begint het gesprek. De jonge fietsers leggen uit dat CBR staat voor een gemeenschap waarin kinderen met handicaps worden geaccepteerd en gesteund. Het is een boodschap die zich, zoals de wielsporen op de paden, ver verspreidt—tot in de meest afgelegen gebieden, waar de fietstaxi’s dagelijks hun werk doen. Claude, een taxi-rijder, vertelt: “CBR is een bewustwordingscampagne over inclusie. We willen dat kinderen met beperkingen gerespecteerd worden binnen de gemeenschap.”
De impact op de gemeenschap
De race had een grotere impact buiten de sportieve prestaties. Het hesje werd een symbool van inclusie. Mannen die normaal weinig belang hechten aan dergelijke initiatieven raakten betrokken bij de missie en begonnen de boodschap niet alleen tijdens hun werk, maar ook binnen hun gezinnen te verspreiden.
Priester Philippe, een sleutelfiguur in de gemeenschap, zegt: “De fietsers geven het signaal dat iedereen binnen de gemeenschap een rol heeft om kinderen met beperkingen te helpen.” De veranderingen zijn zichtbaar: ouders die voorheen hun kinderen verborgen hielden, nemen hen nu mee naar sociale activiteiten, zoals naar de mis, en gezinnen kunnen vertrouwen op hun buren voor steun.
Het hesje blijft
Terwijl de mannen hun fietsen door de stoffige wegen sturen, trekt hun boodschap mee met de wind. Het zijn kleine stappen, maar samen vormen ze de basis voor een toekomst waarin ieder kind, ongeacht beperking, een plek in de samenleving heeft.
De race mag dan voorbij zijn, maar het hesje blijft. En daarmee ook de boodschap: vaders van morgen dragen de verantwoordelijkheid voor inclusie, zodat geen enkel kind, met of zonder beperking, ooit nog achterblijft.