Breaking down Barriers Conference 2024

Barrières doorbreken voor mensen met een handicap

22 oktober 2024

Internationale experts op het gebied van de inclusie van mensen met een handicap in ontwikkelingsprogramma’s, kwamen op 26 september bijeen in Den Haag voor onze tweede Breaking down Barriers conferentie.

Het doel was om de resultaten en aanbevelingen van het internationale leertraject Breaking down Barriers 2.0 te presenteren en direct toepasbaar te maken. Opgericht door Liliane Fonds in 2015, richt Breaking down Barriers zich op internationaal academisch onderzoek en kennisdeling om de effectiviteit en kwaliteit van ontwikkelingsprogramma’s te verbeteren.

Achtergrond: vergeten bevolkingsgroep

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leven ongeveer 250 miljoen mensen in het mondiale zuiden met ernstige handicaps. Dit is de armste, meest gemarginaliseerde bevolkingsgroep ter wereld. Ondanks hun grote aantal worden ze vaak vergeten in reguliere ontwikkelingsinitiatieven.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) streven ernaar om ‘niemand achter te laten’, maar dit doel blijft een uitdaging. Programma’s voor mensen met een handicap vertonen vaak vooroordelen op basis van type handicap, geslacht of geografische locatie, wat hun effectiviteit beperkt. Hierdoor blijven mensen met een handicap buitengesloten.

Voorzitter en keynote sprekers

De bekende presentator en moderator Eva Eikhout leidde de conferentie. Keynote sprekers Katherine Belen, Peter Derrek Hof en Sharon Handongwe inspireerden de aawezigen. Belen benadrukte dat het integreren van gender- en handicapinclusie “een must is; het is zowel het juiste als strategische om te doen.” Handongwe herinnerde ons eraan dat “inclusie niet slechts het zetten van een vinkje is.”

Breakout sessies

In de middag waren er breakout sessies over inclusie-uitdagingen en effectieve strategieën:

Breakout Sessie 1: Inclusie-uitdagingen en effectieve benaderingen

  • Aisha Ibrahim van Fourah Bay College presenteerde onderzoek over toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidsrechten (SRGR) voor jonge vrouwen met een handicap.
  • Willem Elbers van de Radboud Universiteit deelde inzichten over succesvolle op gemeenschappen gebaseerde revalidatiemodellen.
  • Thomas Mtonga van de Universiteit van Zambia presenteerde onderzoek naar inclusief onderwijs voor kinderen en jongeren met een handicap.

Breakout Sessie 2: Ideeën in de praktijk brengen

  • NSofwa Petronella Sampa deelde haar ervaringen met toegang tot SRGR als jonge vrouw met een handicap.
  • Daphne Visser (Liliane Fonds) benadrukte het belang van betrokkenheid van jonge vrouwen met een handicap bij het ontwerpen van SRGR-programma’s.
  • Aisha Ibrahim en Valentine Ngalim (Universiteit van Bamenda, Kameroen) bespraken onderzoek naar gezinsbetrokkenheid om gezondheidsresultaten voor kinderen en jongeren met een handicap te verbeteren.
  • Sharon Handongwe en Thomas Mtonga presenteerden onderzoek naar financiële inclusie voor jonge vrouwen met een handicap.

Interactieve Lightning Talks

  • Tine Davids van de Radboud Universiteit besprak hoe inzichten over gender mainstreaming de inclusie van mensen met een handicap in ontwikkelingsprogramma’s kunnen verbeteren.
  • Mustapha Gidado van KNCV benadrukte effectieve strategieën voor het verminderen van stigma.
  • Lieke Scheewe van DCDD benadrukte de noodzaak van robuust beleid voor inclusie van mensen met een handicap.

Livestream voor internationale deelnemers

Om inclusiviteit en toegankelijkheid te bevorderen, introduceerden we een livestreamoptie voor internationale deelnemers. Dit stelde mensen van over de hele wereld in staat om deel te nemen aan ons programma.

Vooruitblik: Breaking down Barriers 3.0

Het Breaking down Barriers-initiatief speelt een cruciale rol in het bevorderen van effectieve, op bewijs gebaseerde beleidsmaatregelen en programma’s voor inclusieve ontwikkeling. We blijven onze inspanningen voortzetten met een nieuw meerjarig onderzoeksprogramma (oktober 2024 – december 2028) met plannen voor het traject Breaking down Barriers 3.0.

Lees alles over Breaking down Barriers op www.barriersfree.org (Engelstalig).